ternespiim

Veiste ternespiim ehk kolostrum on esmane piim, mida lehm lüpsab pärast poegimist ja mille koostis erineb oluliselt tavapiima omast. Ternespiim on tavaliselt helekollast värvi ja petipiima meenutava maitse ja lõhnaga.

Lehma ternespiim on toimelt sarnane inimese ternespiimale, kuid valkude sisaldus on veise ternespiimas umbes 12 ja IgG sisaldus umbes 10 korda suurem. Ternespiima immuunglobuliinid annavad vasikale passiivse immuunsuse, mis kaitseb nende organismi bakter- ja viirusinfektsioonide vastu.

Ternespiimas on laktoosi umbes poole vähem kui normaalpiimas, kuid suurema valgusisalduse tõttu ületab selle kuivainesisaldus peaaegu kaks korda normaalpiima oma. Ternespiimas  on väga kõrge bioaktiivsete ühendite, eriti immuunglobuliinide ja kasvufaktorite sisaldus (vaata tabelit). Suur immuunglobuliinide sisaldus tagab vasikatele immuunsuse seniks kuni neil kujuneb välja oma immuunkehade loome. Poegimisjärgselt on piimas immuunglobuliine umbes 7%, kuid nende sisaldus väheneb iga lüpsiga ning normaliseerub umbes 5 päeva jooksul tavapiima tasemele.

Ternespiimapulber

Ternespiimapulber valmistatakse tervetelt ja heades tingimustes peetavatelt lehmadelt kogutud ternespiimast, säilitades bioloogiliselt aktiivsed ühendid, nagu antikehad, kasvufaktorid, hormoonid, laktoferriin ja lüsosüüm. Ternespiima pulber saadakse lüofiliseerimise abil, kus ternespiim kuivatatakse külmkuivatuse meetodil. Tänu madala temperatuuri kasutamisele, immuunkehad ei denatureeru ning jäävad bioloogiliselt aktiivseks ka pulbris. Pulbri kuivainesisaldus on ternespiima kuivainesisaldusest 4-5 korda kõrgem, kusjuures koostisosade toime ja omavaheline proportsioon jääb endiseks. Saadud pulbrit võib kasutada mitmel viisil, lisades toitudele või taastades ternespiimaks. Toidulisandina kasutatakse ternespiimatooteid pulbrina, tablettidena ja kapslitena.

Väino Poikalainen (piimatehnoloog, toiduteaduse doktor, DSc)

Tabel. Ternes- ja normaalpiima koostis

Ühend Ternespiim Tavapiim
IgA, g/l 3,2-6,2 0,2
IgG1, g/l 48-87 0,5
IgG2, g/l 1,6-2,9 0,06
IgM, g/l 3,7-6,1 0,06
IGF-1, mg/l 0,1-2 0,026
IGF-11, mg/l 0,1-2 0,003
TGF-b, mg/l 20-40 0,001-0,003
EGF, mg/l 4-8 0,003
Laktoferriin, g/l 1,5-2,0 0,2
Lüsosüüm, mg/l 0,1-0,7 0,1-0,4
Laktoperoksü

-daas,mg/l

30 21
A-vitamiin, μg/l 390-1560 196
E-vitamiin, mg 1,35-2,25 0,1
B2-vitamiin, mg 2,6 1,4
B12 vitamiin, mg 3,6-10,8 3,9
Üldvalk, g 176 37
Mineraalained 16 8
Laktoos 27 49
Rasv, g 36 41
Kuivaine, g 253 132