Avasta, kuidas meie unikaalsed toidulisandid on toodetud!
Meie toidulisandid on autentsed ja põhinevad iidsel tervisetarkusel ja teadusuuringutel.
Teadusuuringutes hakati lehma ternespiimale tõsisemat tähelepanu pöörama alles 1990-te aastate lõpust, kuid tervistava vahendina on seda kasutatud juba väga pikka aega. Enne antibiootikumide avastamist kasutati ternespiima mitmesuguste nakkushaiguste raviks ja nende ennetamiseks. Nüüdseks on rohke antibiootikumide tarvitamine viinud mitmete antibiootikumidele resistentsed mikroobitüvede tekkeni. See on sundinud otsima tõvestavate mikroobide vastu alternatiivseid vahendeid, mistõttu lehma ternespiima ja sellest valmistatud preparaatide kasutamine on muutumas üha populaarsemaks.
Kvaliteetne ja puhas tooraine
Veiste ternespiim (colostrum) on esmane piim, mida lehm lüpsab poegimisjärgsel päeval. Ta erineb tavapiimast selle poolest, et on võimeline tõrjuma nakkusi, soodustama kudede kasvu ja on ka muul moel organismile kasulik.
Ternespiima kohta kehtib vanasõna – heal lapsel mitu nime. Teda kutsutakse veel terneks, säärpiimaks, tsäärpiimaks, ternepiimaks, tirnipiimaks, kälbertanz`iks, tsäädpiimäks, ernepiimäks jne.
Ternespiim on küll imeline, kuid samas ka haruldane. Eestis lüpsab lehm aastas üle 10 000 kg piima. Lehm poegib aastas korra ja pärast vastsündinud vasika jootmist jääb heal juhul ternespiima üle 5 kg. Seega väärindame vaid seda ternespiima, mis jääb vasika jootmisest üle. Kuigi see kogus on väike, mis muudab hankimise keeruliseks, annab see võimaluse muuta inimeste elu tervislikumaks ja paremaks.
Meie kogutav ternespiim on pärit Eesti piimafarmidest, mis on Põllumajandus- ja Toiduameti järelevalve all. Teeme koostööd Eesti suurimate piimakarjafarmidega, kus piimatoodang, hügieen ja lehmade heaolu on maailma tipptasemel.
Hoolikalt arendatud tooted
Ternespiima väärindamisel tervisetoodeteks tuleb säilitada selle ainulaadseid omadused, mille tagab külmkuivatus ja pidev kvaliteedi kontroll. Iga toode on läbinud põhjalikud uuringud ning testid. Igat tootepartiid analüüsitakse tunnustatud laboratooriumites mikrobioloogiliselt ja keemiliselt.
- Toidu- ja Fermentatsioonitehnoloogia Arenduskeskuses sooritatud ternespiima pulbri uuringud, kinnitavad, et sellise tehnoloogiaga valmistatud ternespiima pulber sisaldab eelkõige kasulikku ja ohutut mikrofloorat, ega vähenda toote säilivust.
- Mikrobioloogiline analüüs tagab selle, et toode vastab ettenähtud standarditele ja on vaba tõvestavatest mikroobidest.
- Keemiline analüüs tõestab, et pulbri veesisaldus peab olema sedavõrd madal, et välistada selle riknemine. Selle kinnituseks sooritatakse keemilised analüüsid, mis tõestavad ka toote kõrget bioaktiivsust ja toiteväärtust.
Meie ekspertide meeskonda kuuluvad pikaajalise toiduvaldkonna tegutsemise kogemusega tehnoloogiainsenerid ja doktorikraadiga teadlased, kelle südameasjaks on innovaatiliste ja teaduspõhiste toodete arendamine.
Arendusprotsessis oleme teinud tihedat koostööd oma valdkonna ekspertidega. Selleks teeme koostööd paljude Eesti ja Soome teadusasutustega. Näiteks meie ternespiimapulbri tabletid on välja töötatud koostöös Tartu Ülikooli farmaatsiainstituudiga.
Kontrollitud tootmisprotsess
Hügieeni tagamiseks kogumisel, paigutatakse ternespiim pärast lüpsi koheselt steriilsetes kottides sügavkülma, kus võimalikud riknemisprotsessid seiskuvad. Seda külmaahelat säilitatakse kuni töötlemiseni pulbriks.
Pulbri valmistamiseks kasutame külmkuivatuse (sublimatsioonkuivatuse ehk lüofiliseerimise) kõrgtehnoloogilist meetodit. Selline kuivatamine toimub vaakumkambris madalatel temperatuuridel. Siis eraldub vee aur otse jääst ilma, et ternespiima peaks ülesse sulatama. Tänu sellele säilivad ternespiima kõik olulisemad bioaktiivsed omadused. Selliselt saadud ternespiimapulber loob välja head eeldused teaduspõhiseks tootearenduseks.
Ternespiima kui toorme töötlemine tervisetooteks toimub tooteahelas pideva külmketi, kõrge hügieenitaseme, selle kontrolli ja pulbriks valmistamise kaudu. Ternespiima pulber valmistatakse külmkuivatamise meetodil, säilitades sellega bioloogiliselt aktiivsed ühendid. Tänu madala temperatuuri kasutamisele, immuunkehad ei denatureeru ning jäävad bioloogiliselt aktiivseks ka pulbris. Pulbri kuivainesisaldus on ternespiima kuivainesisaldusest 4-5 korda kõrgem, kusjuures koostisosade toime ja omavaheline proportsioon jääb endiseks.
Ternespiima pulbrist valmistame toidulisandeid pulbri, kapslite ja tablettidena. Üldiselt on ternespiima pulbriga kapslite valmistamine lihtne. Selleks tuleb tühjal kapslil eemaldada “müts”, sisse puistata täpne kogus pulbrit ja siis kapsel sulgeda. Meie teeme seda kaugelt tellitud masinaga, mis võimaldab hügieeniliselt kapseldada suurema koguse korraga.
Ternespiima pulber ja ternespiima kapslid pakendatakse hermeetiliselt niiskust ja valgust mitteläbilaskvasse pakendisse, mis tagab toote pikaajalise säilivuse.